Ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας των γονάτων στις γυναίκες φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με αδύναμους μύες του μηρού

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, γυναίκες με αδύναμους μηριαίους μυς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Οι γυναίκες με αδύναμους εκτείνοντες μυς του γόνατος, όπως οι τετρακέφαλοι, έχουν 47 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα στο γόνατο από τις γυναίκες με ισχυρότερους εκτείνοντες.

Αδυναμία των καμπτήρων μυών του γόνατος, όπως οι οπίσθιοι μηριαίοι, σχετίστηκε με 41 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος στις γυναίκες.

Σε ότι αφορά τους άνδρες, το επίπεδο της δύναμης των μυών του μηρού, δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος για τους άνδρες, αναφέρουν οι ερευνητές στο Arthritis Care and Research στις 8 Φεβρουαρίου 2017.

"Ενώ η πρόσφατη μελέτη μας, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της ύπαρξης δυνατών μηριαίων μυών στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, ιδιαίτερα στις γυναίκες, εντούτοις δεν είναι δυνατό να εγγυηθεί ότι η ύπαρξη δυνατών μηριαίων μυών θα προστατεύσει τις γυναίκες από την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, επειδή υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της ασθένειας" είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Adam Culvenor, ερευνητής στο Paracelsus Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, Αυστρία.

"Παρ 'όλα αυτά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βελτιστοποίηση της δύναμης του τετρακεφάλου και των οπισθίων μηριαίων, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος".

Για την μελέτη, ο Culvenor και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τα δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες μυών των μηρών και από δοκιμασίες (tests) δύναμης των μυών αυτών από 186 ενήλικες με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος καθώς και από άλλους 186 χωρίς την πάθηση αυτή.

Επειδή η παχυσαρκία ανεξάρτητα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δεδομένα σχετικά με το Δείκτη Μάζας Σώματος των συμμετεχόντων (ΔΜΣ-ΒΜΙ).

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν 61 ετών κατά μέσο όρο.

Ακόμη και μετά την προσαρμογή ως προς το ΒΜΙ, οι γυναίκες με αδύναμους εκτείνοντες μυς του γόνατος είχαν 33 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και οι γυναίκες με αδύναμους καμπτήρες μυς είχαν 28 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα στο γόνατο.

Στους άνδρες, ακόμη και αφού ελήφθη υπ΄όψιν ο ΔΜΣ, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μυϊκής δύναμης των μηρών και της αρθρίτιδας στα γόνατα.

Ενώ ο ρόλος των αδύναμων μηριαίων μυών ως παράγοντας κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος δεν είναι πλήρως κατανοητός, οι τετρακέφαλοι μύες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης και εξέλιξης αυτής της κατάστασης ενεργώντας ως απορροφητές κραδασμών (αμορτισέρ) και σταθεροποιητές για το γόνατο.

Χωρίς ισχυρούς τετρακεφάλους μύες, περισσότερη πίεση ασκείται στον χόνδρο της άρθρωσης του γόνατος, και αυτό έχει προταθεί ότι προάγει μια εκφυλιστική διαδικασία, εκφυλίζοντας τον χόνδρο και οδηγώντας τελικά σε οστεοαρθρίτιδα, προσθέτει ο Culvenor.

Τα διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την ανταπόκριση των μυών σε μεγαλύτερη μάζα σώματος.

Στους άνδρες, η μεγαλύτερη μάζα σώματος σχετίστηκε με αυξημένη μυϊκή δύναμη, ενώ στις γυναίκες η μεγαλύτερη μάζα σώματος δεν σχετίστηκε με ανάλογη ανταπόκριση στην μυϊκή δύναμη.

«Αυτό είναι πιθανό, επειδή οι μύες στους άνδρες με μεγαλύτερη μάζα σώματος έχουν πιο συσταλτό ιστό και δύναμη, ενώ στις γυναίκες με μεγαλύτερη μάζα σώματος, περισσότερος μη-συσταλτός λιπώδης ιστός έχει αποτεθεί εντός των μυών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράγει τόσο πολύ δύναμη", δήλωσε ο Culvenor.

Περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν την έλλειψη ακριβούς μέτρησης της εκούσιας ενεργοποίησης των μυών για τον προσδιορισμό της μυϊκής δύναμης των μηριαίων μυών ή μιας ακριβούς εκτίμησης του ενδομυϊκού λίπους, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Και τα δύο αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών στη μελέτη.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα έχουν νόημα γιατί η μυϊκή δύναμη, η δομή του σώματος και η χρήση των αρθρώσεων, επηρεάζουν τις πιθανότητες ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, καθώς και τη σοβαρότητά της, δήλωσε ο Dinesh Bhatia, ερευνητής στο North Eastern Hill University in Meghalaya, Ινδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

"Αν κάποιοι μύες είναι πιο αδύναμοι, οι άνθρωποι προσπαθούν να αντισταθμίσουν χρησιμοποιώντας περισσότερο τους φυσιολογικούς τους μύες για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, μετά το οποίο δεν μπορούν πλέον να χειριστούν την ένταση και την επιβάρυνση" δήλωσε ο Bhatia, μέσω e-mail. "Ως εκ τούτου, οι θεραπευτές συμβουλεύουν μυϊκή ενδυνάμωση και άλλες τεχνικές για τη μείωση της επιβάρυνσης των αρθρώσεων για την αποφυγή ή μείωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας."

Copyright © 2015 All Rights Reserved
Νάβαλης Κωνσταντίνος - Φυσίατρος
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions
Δ.: Κονδύλη 5, Μαρούσι
Τ.: 2106142535

 botMap