Πόνος στο γόνατο, τα νεώτερα δεδομένα στην μη χειρουργική αντιμετώπισή του σε ενήλικες

Η Αμερικανική Ένωση Οικογενειακών Ιατρών (The American Association of Family Physicians) δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με τη μη χειρουργική αντιμετώπιση του πόνου του γόνατος σε ενήλικες. Αυτό που αναφέρεται σε αυτή την μελέτη είναι η ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη της πρόσφατης βιβλιογραφίας για μη χειρουργική αντιμετώπιση πολλών ασθενών.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές - μη χειρουργικές- συστάσεις:

  • Τα από του στόματος αναλγητικά, συνηθέστερα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα και παρακεταμόλη, χρησιμοποιούνται ΑΡΧΙΚΑ σε συνδυασμό με τη φυσικοθεραπεία για τη διαχείριση στις πιο τυπικές αιτίες του χρόνιου πόνου του γόνατος.
  • Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών ΔΕΝ συνιστά την χορήγηση συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης / χονδροϊτίνης για την οστεοαρθρίτιδα.
  • Σε ασθενείς που δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση, τα οπιοειδή αναλγητικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ αν η συντηρητική φαρμακοθεραπεία είναι αναποτελεσματική.
  • Η θεραπεία με την βοήθεια άσκησης αποτελεί την ΒΑΣΗ για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και του συνδρόμου του επιγονατιδομηριαίου πόνου.
  • Η απώλεια βάρους θα πρέπει να ενθαρρύνεται για όλους τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
  • Εκτός από τη σταθεροποίηση των τραυματισμένων συνδέσμων του γόνατος και των τενόντιων ρήξεων, η αποτελεσματικότητα της χρήσης ναρθήκων του γόνατος για το χρόνιο πόνο στο γόνατο είναι ΑΒΕΒΑΙΗ, και η χρήση τους δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τη φυσικοθεραπεία.
  • Ορθώσεις των ποδιών μπορεί να είναι χρήσιμες για τον πόνο του πρόσθιου γονάτου.
  • Εγχύσεις κορτικοστεροειδών είναι αποτελεσματικές για τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του πόνου σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.
  • Το όφελος από τις ενέσεις υαλουρονικού οξέος είναι ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ, καθώς και οι συστάσεις διαφέρουν: πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις δεν υποστηρίζουν κλινικά σημαντικό όφελος.
  • Μικρές μελέτες δείχνουν ότι η αναγεννητικές ενέσεις μπορούν να βελτιώσουν τον πόνο και τη λειτουργία σε ασθενείς με χρόνια τενοντοπάθεια και οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. (Jones BQ, Covey CJ, Sineath MH Jr. Nonsurgical Management of Knee Pain in Adults. Am Fam Physician. 2015 Nov 15;92(10):875-83.)

Στην συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνεται η Προλοθεραπεία (Prolotherapy) η οποία αφορά αναγεννητικές εγχύσεις-ενέσεις διαφόρων ουσιών όπωςσακχαρούχων διαλυμάτων, ενέσιμου κολλαγόνου, πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) και βλαστικών κυττάρων.

Μετά από την κλινική εξέταση και συζήτηση των ρεαλιστικών στόχων που ένας ασθενής θέλει να επιτύχει με τη θεραπεία για τον πόνο στο γόνατο του, συστήνεται ένα πρόγραμμα θεραπείας που επικεντρώνεται στην Προλοθεραπεία, αρκετές φορές με συνδυασμό ουσιών αλλά και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασκήσεων, συνδυασμός ο οποίος φαίνεται να είναι αυτό που θα μπορέσει να συντηρήσει μακροπρόθεσμα ένα πολύ καλό λειτουργικό αποτέλεσμα δηλ. την μείωση του πόνου και την αύξηση των μεσοδιαστημάτων ύφεσης των συμπτωμάτων.

Υπάρχει ένα μακρύ ιστορικό ιατρικών αναφορών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Prolotherapy για τον πόνο στο γόνατο, πιο πρόσφατης του Ιουνίου 2015 κατά την οποία ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Prolotherapy οδηγεί σε ασφαλή, σημαντική και σταδιακή βελτίωση του πόνου του γόνατος, της λειτουργίας και δυσκαμψίας μεταξύ των περισσοτέρων από τους συμμετέχοντες μέσα από μία μέση παρακολούθηση (follow up) 2,5 ετών και μπορεί να είναι η κατάλληλη θεραπεία για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες μη συντηρητικές θεραπείες. (Rabago D, et al. Hypertonic dextrose injection (prolotherapy) for knee osteoarthritis: Long term outcomes. Complement Ther Med. 2015 Jun;23(3):388-95. doi: 10.1016/j.ctim.2015.04.003. Epub 2015 Apr 8.)

Copyright © 2015 All Rights Reserved
Νάβαλης Κωνσταντίνος - Φυσίατρος
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions
Δ.: Λ. Κηφισίας 317 Γ, 14561 Κηφισιά
Τ.: 210 6205129-30