Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να παρατείνει τον πόνο στην μέση

Μια νέα μελέτη  θέτει υπό αμφισβήτηση την κοινή πεποίθηση της χρήσης στεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, για τη θεραπεία του πόνου στη μέση, εάν η άσκηση και άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες δεν λειτουργούν άμεσα.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα φάρμακα προσφέρουν ανακούφιση από τον οξύ πόνο αλλά μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει χρόνιο πόνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine. Η μελέτη δείχνει ότι η φλεγμονή είναι φυσιολογικό μέρος της ανάρρωσης από έναν επώδυνο τραυματισμό και πως η αναστολή της φλεγμονής μπορεί να οδηγήσει σε -έναν πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί- χρόνιο πόνο.

«Για πολλές δεκαετίες είναι καθιερωμένη ιατρική πρακτική η θεραπεία του πόνου με αντιφλεγμονώδη φάρμακα», δήλωσε ο Jeffrey Mogil, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill. «Αλλά διαπιστώσαμε ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα».

Οι ερευνητές εξέτασαν τον πόνο στη μέση επειδή είναι εξαιρετικά συχνός, με το 25% των ενηλίκων των ΗΠΑ να δηλώνουν ότι έπασχαν από οσφυαλγία τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με το CDC. Η οξεία οσφυαλγία διαρκεί λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, ενώ η χρόνια οσφυαλγία διαρκεί περισσότερο από 12 εβδομάδες.

Η ταυτότητα της έρευνας

Εξετάζοντας δείγματα αίματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι των οποίων ο πόνος στη μέση ήταν σε ύφεση, είχαν υψηλή φλεγμονή με κυρίαρχο τύπο τα ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

"Τα ουδετερόφιλα κυριαρχούν στα πρώιμα στάδια της φλεγμονής και θέτουν τις βάσεις για την αποκατάσταση της βλάβης των ιστών. Η φλεγμονή εμφανίζεται για κάποιο λόγο και φαίνεται ότι είναι επικίνδυνο να παρέμβει κανείς σε αυτήν", δήλωσε ο Καθηγητής Mogil.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο αποκλεισμός των ουδετερόφιλων σε ποντίκια παρατείνει τον πόνο στα ζώα, έως και 10 φορές. Ο πόνος επίσης παρατάθηκε όταν στα ποντίκια χορηγήθηκαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στεροειδή. Το Πανεπιστήμιο McGill δήλωσε πως και  άλλες μελέτες υποστηρίζουν  αυτά τα ευρήματα. Σε μια ανάλυση 500.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πόνο 2 έως 10 χρόνια αργότερα.

Ενώ η μελέτη υποδηλώνει ότι είναι καιρός να επανεξεταστεί ο τρόπος αντιμετώπισης του πόνου, οι ερευνητές ζήτησαν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, όχι μόνο παρατηρήσεις ατόμων με οσφυαλγία. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να γίνει αποδοχή των αποτελεσμάτων χωρίς περαιτέρω έρευνα.

"Είναι ενδιαφέρον, αλλά απαιτεί περαιτέρω μελέτη", δήλωσε στους New York Times ο Steven J. Atlas, MD, διευθυντής του Δικτύου Έρευνας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας & Βελτίωσης Ποιότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Πηγές:

Science Translational Medicine: "Acute inflammatory response via neutrophil activation protects against the development of chronic pain."
McGill University: "Discovery reveals blocking inflammation may lead to chronic pain."
CDC: "Acute Low Back Pain."
The New York Times: "Common Medications Can Prolong Back Pain When Overused, Study Says."

Copyright © 2015 All Rights Reserved
Νάβαλης Κωνσταντίνος - Φυσίατρος
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions
Δ.: Λ. Κηφισίας 317 Γ, 14561 Κηφισιά
Τ.: 210 6205129-30