Πώς συνδέονται ο σύγχρονος τρόπος της ζωής και οι πόνοι στην πλάτη με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ;

Εάν είστε ένας από τους 65 εκατομμύρια Αμερικανούς - περίπου 1 στους 4 ενήλικες - που είχαν πρόσφατα πόνο στη μέση, αναζητήστε την αιτία στην Βιομηχανική Επανάσταση.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα ότι οι σημαντικές μεταβολές στον τρόπο ζωής, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλαγών στην εργασία, οδήγησαν και σε αλλαγές στη σπονδυλική στήλη μας και σε πόνους στην πλάτη. Και ήταν οι Νεάντερταλ (Neanderthal) που βοήθησαν τους επιστήμονες να το καταλάβουν αυτό.

Για χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι σπονδυλικές στήλες των Νεάντερταλ και οι σπονδυλικές στήλες των σύγχρονων ανθρώπων - του Homo sapiens - είχαν θεμελιώδεις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι σπόνδυλοι τους γωνιώνονταν μεταξύ τους. Πιο συγκεκριμένα, πίστευαν πως η χαμηλή οσφυϊκή μοίρα του Νεάντερταλ ήταν λιγότερο κυρτή σε σχέση με αυτή των ανθρώπων σήμερα. Έκαναν όμως λάθος καθώς αποδεικνύεται ότι οι ερευνητές δεν συνέκριναν τα σωστά μοντέλα, ενώ πρόσφατα κατέγραψαν τις σωστές μετρήσεις σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS Nexus.

Σύγχρονος τρόπος ζωής και πόνος στην πλάτη

Το μεγαλύτερο μέρος της κατανόησης της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης από τους ανθρωπολόγους προήλθε από σκελετούς στα τέλη του 19ου αιώνα ή αργότερα, περίπου έναν αιώνα μετά την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Οι ερευνητές συνέκριναν πρόσφατα περισσότερες από 300 σπονδυλικές στήλες από όλο τον κόσμο, συμπεριέλαβαν δείγματα τόσο πριν, όσο και μετά, τη Βιομηχανική Επανάσταση και στη συνέχεια τις συνέκριναν με αυτές του Νεάντερταλ.

Ανακάλυψαν πως οι μεγαλύτερες διαφορές στην καμπυλότητα της χαμηλής οσφυϊκής μοίρας ήταν μεταξύ της προβιομηχανικής και της μεταβιομηχανικής σπονδυλικής στήλης των ανθρώπων, με περισσότερη οσφυϊκή γωνίωση στους σπονδύλους μετά την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Αλλά οι σπονδυλικές στήλες του Νεάντερταλ δεν έμοιαζαν πολύ διαφορετικές από αυτές των ανθρώπων της προβιομηχανικής εποχής, ανεξάρτητα από το γεωγραφικό σημείο απ’όπου προήλθαν τα δείγματα.

Καθώς η Βιομηχανική Επανάσταση προχωρούσε, όλο και λιγότεροι άνθρωποι εργάζονταν σε δουλειές που απαιτούσαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας. Η εργασία σε τομείς όπως η γεωργία, έδωσε τη θέση της σε επαναλαμβανόμενες δουλειές στο εργοστάσιο και σε γραφεία. Η καθιστική, κατά κύριο λόγο εργασία, συνεχίζεται και σήμερα με αποτέλεσμα είτε την κακή στάση του σώματος, είτε τη δυσκολία διατήρησης καλής στάσης, μυϊκής ανάπτυξης και δύναμης της χαμηλής οσφυϊκής μοίρας.

Εκείνη την εποχή, τα έπιπλα έγιναν ευρέως διαθέσιμα, λιγότερο ακριβά και χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη του ανθρώπινου σώματος. Αλλά θα περνούσαν άλλοι δύο αιώνες μετά την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης προτού η λέξη "εργονομία" εισέλθει στο λεξικό και οι άνθρωποι να μιλούν για το σχεδιασμό και την τακτοποίηση των πραγμάτων, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα αντικείμενα με περισσότερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Αυτή η ανακάλυψη σημαίνει επίσης ότι οι Νεάντερταλ είχαν πιθανώς παρόμοια στάση και κίνηση με τους σύγχρονους ανθρώπους από ό,τι είχαμε προηγουμένως αντιληφθεί. Η καμπυλότητα της χαμηλής οσφυϊκής μοίρας προς τα μέσα είναι αυτό που επέτρεψε στους ανθρώπους να εξελιχθούν στην βάδιση στα δύο πόδια. Εάν η οσφυϊκή καμπυλότητα των Νεάντερταλ μοιάζει με την χαμηλή οσφυϊκή μοίρα των ανθρώπων περισσότερο από ότι πίστευαν οι επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα περπατούσαν πολύ περισσότερο σαν εμάς, σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Αλλά φαίνεται πως, αφού δεν ήταν σκυμμένοι πάνω από γραφεία και υπολογιστές ή δεν παρέμεναν πολλές ώρες μπροστά από μια γραμμή παραγωγής, πιθανότατα δεν πονούσαν τόσο πολύ όσο εμείς σήμερα.

28-03-2022
Georgetown University: "Chronic Back Pain."
CDC: "Acute Low Back Pain."
PNAS Nexus: "Inferring lumbar lordosis in Neandertals and other hominins."

 

Copyright © 2015 All Rights Reserved
Νάβαλης Κωνσταντίνος - Φυσίατρος
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions
Δ.: Λ. Κηφισίας 317 Γ, 14561 Κηφισιά
Τ.: 210 6205129-30