Βελονισμός Πεδίου Μάχης (Β.Π.Μ-BATTLEFIELD ACUPUNCTURE) Μια αναδυόμενη μέθοδος για την ανακούφιση του πόνου

Ο όρος οφείλεται στον Αμερικανό στρατιωτικό γιατρό Richard Niemtzow, MD, PhD, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο πρωτόκολλο στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Συγκεκριμένος αριθμός ημιμόνιμων βελονών μπαίνουν με συγκεκριμένη σειρά σε συγκεκριμένα σημεία των αυτιών (έως 5 σε κάθε αυτί).

Οι βελόνες είναι χρυσές, μοιάζουν με μικρά κωνικά βέλη και παραμένουν στα αυτιά μέχρι 3-4 ημέρες. Φυσικά είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως και πετιούνται μετά την χρήση τους.

Ο χρόνιος πόνος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους βετεράνους και τους στρατιώτες.

Σε ένα δείγμα 2597 στρατιωτών που είχαν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, το 44% ανέφερε πόνο που διαρκούσε περισσότερο από 3 μήνες, ενώ οι μισοί από αυτούς ανέφεραν πόνο για 1 έτος ή περισσότερο.

Τα φάρμακα για τον πόνο, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών, έχουν συχνά περιορισμένη αποτελεσματικότητα και μπορεί να επιφέρουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτοί οι περιορισμοί εξηγούν το ενδιαφέρον του Υπουργείου Άμυνας και της Διοίκησης Βετεράνων των ΗΠΑ (Department of Defense and the Veterans Administration) για μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού.

Ο Β.Π.Μ θεωρείται ότι επηρεάζει την επεξεργασία του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω των επιδράσεών του σε μια σωματοτοπική οργάνωση του σώματος που εκπροσωπείται στο αυτί. Έχει προταθεί ότι οι ωτικές θεραπείες προκαλούν την απελευθέρωση β-ενδορφινών για βραχυπρόθεσμη αναλγησία ή αντιφλεγμονωδών κυτοκινών για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Παρά το όνομά του, ο Β.Π.Μ δεν έχει σχεδιαστεί σκόπιμα για να αντικαταστήσει την τυπική ιατρική περίθαλψη για τραυματισμούς που σχετίζονται με τον πόλεμο, αλλά για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και σε πολλές περιπτώσεις να εξαλείψει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή στον οξύ και χρόνιο πόνο.

Η διαδικασία επιτρέπει σε έναν θεραπευτή να ολοκληρώσει με βεβαιότητα μια θεραπεία και να περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Δεν υπάρχουν ουσιαστικά επιπλοκές και οι ασθενείς υφίστανται μικρή ή καθόλου δυσφορία.

Αναφέρεται ότι μόνο περίπου 15% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στον βελονισμό αλλά σε κείνους που το κάνουν, η μείωση του πόνου τους είναι κατά μέσο όρο περίπου 75%.

Η συχνότητα εφαρμογής και η διάρκεια της ανακούφισης ποικίλλουν ανάλογα με τον κάθε ασθενή, αλλά η θεραπεία μπορεί να γίνεται προοδευτικά από περίπου δύο φορές την εβδομάδα σε μόλις μία φορά το μήνα ή περισσότερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μην απαιτείται περαιτέρω θεραπεία βελονισμού.

Η διαδικασία αυτή είναι πολύτιμη, εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική και μπορεί να χρησιμοποιείται στην καθημερινή θεραπευτική πρακτική για ανακούφιση από πονοκεφάλους, οξύ και χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, νευροπαθητικό πόνο, άγχος και νευρώσεις.

Copyright © 2015 All Rights Reserved
Νάβαλης Κωνσταντίνος - Φυσίατρος
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions
Δ.: Λ. Κηφισίας 317 Γ, 14561 Κηφισιά
Τ.: 210 6205129-30