Οδηγίες επαναλειτουργίας ιατρείου

Υπενθυμίζουμε τις συστάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τον τρόπο επαναλειτουργίας των ιατρείων,τον τρόπο προσέλευσης των ασθενών και την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας του προσωπικού των ιατρείων και των ασθενών.

Καθώς είναι σκόπιμο να μη συνωστίζονται ασθενείς στην αίθουσα αναμονής προτείνουμε να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού με ρυθμό ένας (1) ασθενής ανά τουλάχιστον τριάντα (30) πρώτα λεπτά. Ο ίδιος ρυθμός θα πρέπει να τηρείται και από τα εργαστήρια.

Φυσικά δε θα πρέπει να υπάρχουν συνοδοί, παρά μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητοι και στην περίπτωση αυτή ένας μόνο συνοδός και για παιδιά ένας γονέας. Οι συνάδελφοι που λόγω της φύσεως της ειδικότητάς τους πραγματοποιούν ενδοσκοπήσεις, αυτές θα πρέπει να προγραμματίζονται με ρυθμό μια (1) ανά ώρα.

Επίσης, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί ασθενών λόγω προέλευσης από περιοχές που δεν βρίσκονται σε επίσημη καραντίνα.

Προτείνουμε τέλος, την απαγόρευση των αισθητικών παρεμβάσεων γραφείου (Laser κάθε είδους, κ.λπ.).

Οδηγίες για μέτρα ατομικής προστασίας

Οι ασθενείς που προσέρχονται σε ιατρείο και οι συνοδοί τους, θα πρέπει οπωσδήποτε να φορούν μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη) και μόλις εισέλθουν στον χώρο του ιατρείου, να αποστειρώνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Απαγορεύεται να φορούν μάσκα με φίλτρο. Επίσης θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των δύο (2) μέτρων από το προσωπικό, εκτός από την ώρα της κλινικής εξέτασης, αιμοληψίας, ιατρικής πράξης κλπ., όπου θα ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες του εκάστοτε ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα.

Οι ασθενείς θα γίνονται δεκτοί μόνο με ραντεβού και για όποιον προσέλθει χωρίς ραντεβού, θα πρέπει να αναμένει εκτός του ιατρείου μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χρόνος για να εισέλθει ώστε να μην υπάρχουν στην αίθουσα αναμονής περισσότεροι από δύο (2) ασθενείς.

Οι ιατροί, θα πρέπει να φέρουν μάσκα προσώπου απλή χειρουργική και προστατευτική ασπίδα ή προστατευτικά γυαλιά, εφόσον δε φορούν διορθωτικά γυαλιά που καλύπτουν επαρκώς τα μάτια τους. Η χρήση των γαντιών εξαρτάται από το είδος της εξέτασης που χρειάζονται να πραγματοποιήσουν και αυτά φοριούνται κατά περίπτωση.

Τέλος, όλοι οι ιατροί οφείλουν να απολυμαίνουν σχολαστικά όλες τις επιφάνειες των ιατρείων τους, αλλά και όλα τα ιατρικά τους εργαλεία σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ PDF ΕΔΩ

Copyright © 2015 All Rights Reserved
Νάβαλης Κωνσταντίνος - Φυσίατρος
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions
Δ.: Λ. Κηφισίας 317 Γ, 14561 Κηφισιά
Τ.: 210 6205129-30