Ο πόνος στην πλάτη επηρεάζει το ένα τρίτο των νέων στην Αμερική

Ο πόνος στην πλάτη είναι πανταχού παρόν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες.

Ένας στους τρεις νέους βίωσε πόνους στην πλάτη κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μία από τις πρώτες μελέτες αυτού του είδους.

Ο πόνος στην πλάτη είναι πολύ κοινός στα παιδιά και τους εφήβους και αυξάνεται γραμμικά με την ηλικία ", δήλωσε ο ερευνητής Peter Fabricant, MD, από το Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη. "Μόνο το 40% επιδιώκει οποιαδήποτε θεραπεία και η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από μάλαξη ή φυσικοθεραπεία ενώ πολύ λίγοι χρειάζονται ενέσεις ή χειρουργική επέμβαση".

Η επιδημιολογική μελέτη αποκάλυψε επίσης μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται σημαντικά με τον πόνο στην πλάτη, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (BMI), η χρήση σακιδίου πλάτης, το φύλο και το επίπεδο του αθλητικού ανταγωνισμού.

Λίγες, αν υπάρχουν, προηγούμενες μελέτες έχουν εμβαθύνει στην επιδημιολογία του πόνου στην πλάτη σε παιδιά και εφήβους στην Αμερική, δήλωσε ο Fabricant στην Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών το 2019 στην Ετήσια Συνάντησή τους.

"Μετά από εκτεταμένη αναζήτηση βιβλιογραφίας, διαπιστώσαμε μόνο δύο μεγάλες πρωτογενείς μελέτες που έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 20 χρόνια", ανέφερε.

Μια από αυτές τις μελέτες εξέταζε μόνο κορίτσια (Arch Pediatr Adolesc Med 2004, 158: 797-803) και η άλλη περιοριζόταν στους κατοίκους του Μίτσιγκαν με βαθμολογία 3 έως 8 (J Back Musculoskelet Rehabil., 2006, 19: 25-33).

Για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, ο Fabricant και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από ένα επιδημιολογικό δείγμα 3669 παιδιών και εφήβων με μέση ηλικία 14 ετών και μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 21,6 kg / m².

Υπήρξε ίση κατανομή των μελών της ομάδας με βάση την ηλικία και το φύλο, ενώ στον πληθυσμό της μελέτης εκπροσωπούνταν οι κατανομές της φυλής και της εθνικής καταγωγής, το καθεστώς ασφάλισης υγείας και ο τόπος διαμονής.

Στην διασταυρούμενη έρευνά τους, οι ερευνητές υπολογίζουν τη συνολική επικράτηση και την επίπτωση του πόνου στην πλάτη.

Ένας στους τρεις πάσχει

 

Ο πόνος στην πλάτη κατά το προηγούμενο έτος αναφέρθηκε από 1236 ερωτηθέντες (33,7%), και 177 από αυτούς (4,8%) ανέφεραν τρέχοντα πόνο.

Υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της επίπτωσης του πόνου στην πλάτη και της ηλικίας (P <.001). Και για κάθε αυξανόμενο έτος ηλικίας, το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που ανέφεραν πόνο κατά το προηγούμενο έτος αυξήθηκε περίπου 4%.

Το μέσο σωματικό βάρος ήταν υψηλότερο σε παιδιά και εφήβους που ανέφεραν πόνο από ό, τι σε εκείνα που δεν είχαν (132,3 έναντι 119,8 lbs, P <.001), όπως υψηλότερος ήταν ο μέσος ΔΜΣ (22,2 έναντι 21,2 kg / m², P <.001).

Ωστόσο, «είναι απίθανο η διαφορά αυτή του ΔΜΣ να είναι πολύ κλινικά σχετική», παραδέχθηκε ο Fabricant.

"Ο πόνος στην πλάτη κατά το προηγούμενο έτος αναφέρθηκε από σημαντικά περισσότερα κορίτσια από τα αγόρια (38,3% έναντι 29,0%, P <.001).

Από τους 1236 ερωτηθέντες που παρουσίασαν πόνο στην πλάτη, ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα (μέση), ήταν ο πιο κοινός τύπος που αναφέρθηκε (68,9%).

Οι αναφορές του πόνου στην πλάτη το βράδυ ήταν πιο συχνές από το πρωί (48,9% έναντι 40,8%) και το 15,1% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι ο πόνος στην πλάτη τους ξυπνούσε τη νύχτα.

Μόνο 505 (40,9%) των παιδιών και των εφήβων που ανέφεραν πόνο στην πλάτη αναζήτησαν θεραπεία: το 44,0% δοκίμασε φυσικοθεραπεία, το 34,1% χειροπρακτική θεραπεία και το 33,9% μάλαξη (μασάζ).

Ένα από τα δευτερεύοντα ευρήματα της μελέτης προσφέρει κάποια καλά νέα σε σχέση με την αμερικανική νεολαία: 2910 (79,3%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμμετείχαν σε αθλητικές ή σωματικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, υπήρξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του πόνου στην πλάτη και του επιπέδου ανταγωνισμού (P <.001), με τους συμμετέχοντες σε υψηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού να αναφέρουν τον περισσότερο πόνο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποίησαν σακίδια με δύο ιμάντες ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν πόνο στην πλάτη από όσους χρησιμοποίησαν τροχοφόρα σακίδια (30,6% έναντι 54,5%), γεγονός που ο Fabricant το θεώρησε "παράλογο"."

Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία, εξήγησε. "Υποψιαζόμαστε ότι τα παιδιά με πόνο στην πλάτη χρησιμοποιούν τροχοφόρα σακίδια εξαιτίας του πόνου τους".

Δεν βρέθηκαν συσχετίσεις μεταξύ του πόνου στην πλάτη και του καθεστώτος ασφάλισης υγείας ή της φυλής ή της εθνικότητας των παιδιών.

Η έρευνα αυτή προσφέρει μια βασικού επιπέδου άποψη για τον πόνο στην πλάτη σε έναν πληθυσμό που συχνά παραβλέπεται στη βιβλιογραφία, δήλωσε ο Matthew Schmitz, MD, από το Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο του Σαν Αντόνιο.

"Αυτό έχει αναφερθεί στη βιβλιογραφία ενηλίκων, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν απαραίτητα να προεκταθούν τα αποτελέσματα για ενήλικες σε παιδιατρικό πληθυσμό", δήλωσε στο Medscape Medical News.

"Το να έχουμε ένα σημείο αναφοράς για κάτι σαν τον πόνο στην πλάτη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για εκπαιδευτικούς σκοπούς, είναι μια τεράστια προσθήκη στον τομέα αυτό”.

Ο ρυθμός του πόνου στην πλάτη σε παιδιά και εφήβους δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του επιπολασμού του στους Αμερικανούς ενήλικες.

"Αν κοιτάξετε στις μελέτες για ενήλικες, σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί ενήλικες αισθάνονται πόνο στην πλάτη στη διάρκεια της ζωής τους και πιστεύω ότι πολλές από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά μας μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στην πλάτη", δήλωσε ο Schmitz.

"Η μη καλή φυσική κατάσταση σε πολλά από τα παιδιά μας μπορεί επίσης να συμβάλει στον πόνο στην πλάτη μετά τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό", πρόσθεσε. "Νομίζω ότι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε, αν ο πόνος στην πλάτη είναι πιο συνηθισμένος στους αθλητές ή σε αγύμναστους ανθρώπους".

American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) 2019 Annual Meeting: Paper 342. Presented March 13, 2019.

Copyright © 2015 All Rights Reserved
Νάβαλης Κωνσταντίνος - Φυσίατρος
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions
Δ.: Κονδύλη 5, Μαρούσι
Τ.: 2106142535

 botMap