Η άσκηση βελτιώνει το άσθμα στους παχύσαρκους ενήλικες

Η άσκηση βοηθάει στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των παχύσαρκων ενηλίκων με άσθμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ασθενείς που ασκούνταν, βελτιώθηκαν στην φυσική δραστηριότητα, στις ημέρες ελεύθερες συμπτωμάτων, στα συμπτώματα κατάθλιψης και άπνοιας ύπνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το πρόγραμμα των τριών μηνών στοχεύει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην άσκηση μέσω αερόβιας προπόνησης και ασκήσεων αντίστασης σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης στο περιοδικό Medicine and Science in Sports and Exercise, η οποία δημοσιεύτηκε online στις 9 Φεβρουαρίου 2018.

"Στο παρελθόν, η άσκηση θεωρήθηκε επιβλαβής για τους ασθματικούς ασθενείς επειδή θα είχαν αντίδραση στην άσκηση και οι αεραγωγοί τους θα γίνονταν στενότεροι", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Celso Carvalho του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

"Ωστόσο, έχουμε μάθει ότι η άσκηση μπορεί να είναι καλή για τους ασθενείς με άσθμα και ακόμη καλύτερη για όσους είναι παχύσαρκοι".

"Η άσκηση μπορεί να μειώσει πραγματικά την φλεγμονή των αεραγωγών σε αυτούς τους ασθενείς", ανέφερε τηλεφωνικά ο Carvalho στο Reuters Health.

Ο Carvalho και οι συνεργάτες του υπέδειξαν τυχαία 55 παχύσαρκους ενήλικες με άσθμα για να συμμετάσχουν είτε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους με άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης και άρσης βαρών ή σε πρόγραμμα απώλειας βάρους που επικεντρώθηκε στη διατροφή, τις ψυχολογικές θεραπείες και τις ασκήσεις αναπνοής και διατάσεων.

Μετά από δύο εβδομαδιαίες συνεδρίες για τρεις μήνες, οι άνθρωποι στην ομάδα απώλειας βάρους και άσκησης αύξησαν το βήμα τους κατά περισσότερο από 3.000 βήματα την ημέρα, σε σύγκριση με περίπου 730 βήματα την ημέρα στην ομάδα που δεν έκαναν άσκηση.

Επιπλέον, η ομάδα άσκησης είχε περίπου 15 μέρες χωρίς συμπτώματα άσθματος ανά μήνα, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με περίπου 9 ημέρες ανά μήνα για την ομάδα ελέγχου.

Η ομάδα άσκησης είχε επίσης μεγαλύτερες βελτιώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης, την ποιότητα του ύπνου και την αποφρακτική άπνοια ύπνου.

"Και οι δύο ομάδες βίωσαν κάποιο όφελος, αλλά η άσκηση πραγματικά ανέβασε τα αποτελέσματα", δήλωσε ο Carvalho. «Πιστεύουμε ότι η άσκηση βελτιώνει συνολικά την αυτοεκτίμηση, η οποία βοηθά σε μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης και βελτίωσης του ύπνου».

"Σε γενικές γραμμές, έχουμε την πεποίθηση ότι οι μη φαρμακολογικές θεραπευτικές επιλογές είναι σημαντικές για τη διαχείριση του άσθματος", δήλωσε ο Δρ. Alex van't Hul του Radbound University Medical Center στο Nijmegan, Ολλανδία.

Ο van't Hul, ο οποίος δεν ασχολήθηκε με τη μελέτη αυτή, ερευνά τη φυσική δραστηριότητα και το άσθμα.

"Υπάρχει μια τάση από τους γιατρούς να βασίζονται στη φαρμακολογική θεραπεία και να παραμελούν μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις", δήλωσε στο Reuters Health μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. "Αυτή η μελέτη προσθέτει στο σώμα της γνώσης ότι αυτή η τάση είναι λανθασμένη".

Ο περιορισμός της μελέτης είναι ότι δεν ανέφερε την ικανότητα άσκησης των ασθενών στην αρχή, δήλωσε ο van 't Hul.

Συνολικά, το 40% της ομάδας άσκησης παρουσίασε βελτίωση κατά 40% στη μυϊκή δύναμη και 11 συμμετέχοντες αναταξινομήθηκαν σε χαμηλότερη κατηγορία παχυσαρκίας.

"Αυτά τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν στον γενικό πληθυσμό και για άλλες ασθένειες", δήλωσε η Δρ. Vibeke Backer του Cophenhagen University στη Δανία, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη αυτή.

Στις δικές τους μελέτες, η Backer και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η άσκηση βοηθά τους ασθενείς με άσθμα όλων των κατηγοριών σωματικού βάρους.

Εξετάζουν τώρα πώς αλλάζει ο έλεγχος του άσθματος κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος άσκησης οκτώ εβδομάδων.

Τελικά, θέλουν να καταλάβουν εάν η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με άσθμα να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα φάρμακά τους.

"Άσκηση είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και το οποίο δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά προϊόντα", δήλωσε στο Reuters Health μέσω τηλεφώνου.

"Μπορείτε να βρείτε κάθε είδους δραστηριότητες που είναι ενδιαφέρουσες, διασκεδαστικές και καλές για την υγεία σας" καταλήγει, δίνοντας το στίγμα για άσκηση η οποία εκτός από διασκεδαστική θα είναι ωφέλιμη σε όλες τις παραμέτρους υγείας που αναφέρθηκαν παραπάνω.

http://bit.ly/2G3wOFD 
Med Sci Sports Exerc 2018.

Copyright © 2015 All Rights Reserved
Νάβαλης Κωνσταντίνος - Φυσίατρος
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions
Δ.: Κονδύλη 5, Μαρούσι
Τ.: 2106142535

 botMap