Ποιο είναι το καλύτερο στρώμα για τον πόνο στην πλάτη;

Πολύ συχνά μας ρωτούν οι ασθενείς μας εάν ένα νέο στρώμα θα μειώσει τον πόνο στην πλάτη τους.

Οι δημιουργοί στρωμάτων προσφέρουν μια σειρά επιλογών οι οποίες τις περισσότερες φορές προκαλούν σύγχυση.

Υπάρχουν στρώματα αφρού και συμβατικών σπειρών, συνδυασμοί αυτών και στρώματα νερού.

Υπάρχουν σκληρά, μεσαία και μαλακά στρώματα.

Η έρευνα για στρώματα μπορεί να μπερδέψει ακόμη και τους ειδικούς, ακριβώς επειδή εμπλέκονται τόσες πολλές μεταβλητές.

Σε μια μελέτη, ερευνητές από το State University της Οκλαχόμα στο Stillwater παρείχαν σε 59 φαινομενικά υγιείς ανθρώπους των οποίων τα κρεβάτια ήταν τουλάχιστον 5 ετών, νέα κρεβάτια με μεσαία στρώματα από αφρώδες υλικό.

Μετά από 28 νύχτες, όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν μικρότερο πόνο στην πλάτη, λιγότερη δυσκαμψία στους ώμους και καλύτερη ποιότητα ύπνου, άνεση και αποτελεσματικότητα - στα νέα κρεβάτια.

Αλλά θα ήταν το καινούργιο κρεβάτι καλύτερο από ένα παλιό;

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα δεδομένα από προηγούμενες μελέτες που συγκρίνουν αφρό με στρώματα σπειρών και υδάτινα στρώματα είναι ανάμεικτα.

Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένες ιδιότητες που πρέπει να αναζητούν οι ασθενείς;

Μέτρηση των διαφορών μεταξύ των στρωμάτων

Ο James DeVocht, DC, διδάκτορας, χειροπράκτης και βιοϊατρικός μηχανικός στο Palmer Center for Chiropractic Research στο Davenport, Iowa, ασχολήθηκε σε βάθος με τα στρώματα πριν από μια δεκαετία, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας King Koil Liciling Company (Willowbrook, Illinois) στην οποία ήθελαν να γνωρίζουν αν μπορούν να βρεθούν μετρήσιμες διαφορές μεταξύ των στρωμάτων.

Ο Δρ DeVocht και οι συνεργάτες του εξέτασαν δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά σε τέσσερα στρώματα.

Πρώτον, εξέτασαν πόσο καλά τα στρώματα κατανέμουν το βάρος μετρώντας τα μέγιστα πρότυπα κατανομής πίεσης που δημιουργούν οι εθελοντές που βρίσκονται σε ύπτια θέση πάνω στο στρώμα.

Κατόπιν μετρήθηκαν ο βαθμός της σπονδυλικής παραμόρφωσης που προκλήθηκε όταν οι εθελοντές βρισκόταν στην πλάγια θέση.

Για τη δοκιμή, έβαλαν όλα τα στρώματα σε ένα King Koil box spring (τύπος βάσης κρεβατιού, αποτελείται συνήθως από ανθεκτικό ξύλινο πλαίσιο, καλύπτεται από ύφασμα και περιέχει ελατήρια).

Βρήκαν τη χαμηλότερη μέγιστη πίεση τόσο στις θωρακικές όσο και στις πυελικές περιοχές του Perfect Contour Extraordinaire Dorchester (King Koil), ακολουθούμενη από το Posturepedic Afton Plush (Sealy, Trinity, Βόρεια Καρολίνα) και στη συνέχεια από την εταιρία Beautyrest Calibri (Simmons, Ατλάντα) και το Perfect Sleeper Southdale (Serta, Hoffman Estates, Illinois).

Από την άλλη πλευρά, βρήκαν μεγαλύτερες στρεβλώσεις στη σπονδυλική στήλη στην περιοχή Θ1 / Θ3 σε άτομα που βρίσκονται στο στρώμα King Koil σε σύγκριση με όλα τα άλλα στρώματα.

Στην περιοχή Θ6 / Θ8, βρήκαν τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις στους ανθρώπους που βρίσκονται στα στρώματα King Koil και Sealy.

"Φαίνεται ότι οι δύο στόχοι ενός στρώματος, που επιδεικνύουν χαμηλές μέγιστες πιέσεις και μικρή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να διασταυρώνονται", κατέληξαν οι ερευνητές.

"Χαρακτηριστικά σχεδιασμού που ελαχιστοποιούν τη σπονδυλική παραμόρφωση μπορούν να μεγιστοποιήσουν την μέγιστη πίεση."

Και δεν ήταν σαφές εάν είτε η μέγιστη πίεση ή η σπονδυλική παραμόρφωση είχαν επιπτώσεις στην υγεία.

"Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν αυτό κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας", λέει ο Δρ DeVocht.

Ήδη εκείνη την εποχή, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ των μέγιστων πιέσεων του σώματος στον ώμο, τον αγκώνα, το ισχίο, το γόνατο, την ποδοκνημική και του υποκειμενικού αισθήματος άνεσης.

"Είναι πιθανό ότι οι υποκειμενικές βαθμολογίες της άνεσης ενός στρώματος εξαρτώνται από ένα ευρύτερο σύνολο παραγόντων παρά από την πίεση επαφής μόνο", συμπέραναν.

Αλλά από ποιους παράγοντες;

Έννοιες Σπονδυλικής Καμπυλότητας και Πίεσης

Ερευνητές στο Korea Research Institute of Standard and Science στην Yuseong της Νότιας Κορέας έφτασαν πιο κοντά σε μια απάντηση.

Έκαναν μέτρηση της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης και της πίεσης των συμμετεχόντων στη μελέτη σε διαφορετικά στρώματα και κατόπιν τους ζήτησαν να τα αξιολογήσουν.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες προτιμούσαν στρώματα πάνω στα οποία η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, όταν ξαπλώνανε, ήταν παρόμοια με τη σπονδυλική τους καμπυλότητα όταν στέκονταν.

Επίσης εξέτασαν διαφορετικά την πίεση, εξετάζοντας το εύρος της κατανομής της πίεσης του σώματος αντί της μέγιστης πίεσης.

Οι συμμετέχοντες ένιωθαν πιο άνετα όταν αυτή η περιοχή ήταν στενή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα κριτήρια, κάποιοι από τους ίδιους ερευνητές συνέχισαν μια νέα μελέτη για να ελέγξουν τη σχέση ποιότητας του ύπνου με αυτούς τους παράγοντες.

Δεν έλαβαν μόνο μετρήσεις για τους 16 συμμετέχοντες στη μελέτη, καθώς οι συμμετέχοντες βρισκόταν σε ένα στρώμα.

Τους κράτησαν για 6 ημέρες και νύχτες σε εργαστήριο ύπνου.

Εκεί, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογραφία, ηλεκτρομυογραφία, ηλεκτροοφθαλμογράφημα και αισθητήρες για να μετρήσουν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων, τις κινήσεις των ματιών, τις κινήσεις των γνάθων, τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν σε στρώματα που θεωρήθηκαν "άνετα", με βάση την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και την κατανομή της πίεσης, η επάρκεια του ύπνου και το ποσοστό του βαθύ ύπνου ήταν υψηλότερα και τα ποσοστά του χρόνου που ξύπνησαν μετά τον ύπνο ήταν χαμηλότερα.

Τι γίνεται με τη σκληρότητα/στιβαρότητα;

Σε μια έρευνα ορθοπαιδικών χειρουργών, το 95% πιστεύει ότι τα στρώματα έπαιξαν ρόλο στη διαχείριση του πόνου της χαμηλής οσφυϊκής μοίρας και το 76% συνέστησε ένα σκληρό στρώμα.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Εμβιομηχανικής της Βαλένθια, εξέτασαν τη σκληρότητα/στιβαρότητα επίσης.

Διαπίστωσαν ότι η "αντικειμενική σκληρότητα" -που εκτιμήθηκε από την δοκιμασία φορτίου/παραμόρφωσης, καθώς και από τη "μέση πίεση", όπως μετρήθηκε με τη χρήση μοντέλων-συσχετίζεται θετικά με αυξήσεις στην αντίληψη της σκληρότητας.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η αντικειμενική σκληρότητα και η μέση πίεση συσχετίζονταν με τη συνολική άνεση και με τη μείωση των δυσκολιών στην κύλιση.

Τέλος, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές στην αντικειμενική σκληρότητα.

Από αυτό το συμπέρασμα, κάποιος θα μπορούσε να καταλήξει ότι όσο πιο σκληρό το στρώμα, τόσο το καλύτερο.

Μια ομάδα ερευνητών στο Kovacs Foundation στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα και σε έξι άλλα ισπανικά κέντρα έβαλαν αυτή την έννοια στην δοκιμασία, τοποθετόντας τυχαία 313 ενήλικες με χρόνιο, μη ειδικό πόνο χαμηλής οσφυϊκής μοίρας είτε σε σκληρό στρώμα είτε σε μεσαίας σκληρότητας στρώμα.

Μετά από 90 ημέρες, οι ασθενείς σε μεσαίας σκληρότητας στρώματα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορούσε πόνο στο κρεβάτι, πόνο στην έγερση και δυσκαμψία από τους ασθενείς σε σκληρά στρώματα.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν όλα αυτά τα ευρήματα μαζί, συμπεραίνουμε ότι οι γιατροί θα πρέπει να προτείνουμε στρώματα που να μην στρεβλώνουν τις σπονδυλικές στήλες των ασθενών μας, να κατανέμουν ομοιόμορφα το βάρος τους και να είναι μεσαίας σκληρότητας.

Συμβουλές για Ασθενείς

Φυσικά, λίγοι ασθενείς μπορούν να φέρουν εξειδικευμένο εξοπλισμό δοκιμών μαζί τους σε καταστήματα πώλησης στρωμάτων.

Έτσι είναι δύσκολο να ξέρουν πόσο καμπυλώνουν οι σπονδυλικές στήλες τους και πόσο καλά κατανέμεται το βάρος τους όταν βρίσκονται σε ένα στρώμα.

Όμως, όπως επεσήμανε η Κορεατική ομάδα, αυτοί οι παράγοντες και η υποκειμενική αίσθηση της άνεσης συσχετίζονται άμεσα.

Έτσι, η συνήθης προσέγγιση για την επιλογή ενός στρώματος μπορεί να αποτελεί ακόμη την καλύτερη συμβουλή .

"Θα επέλεγα μόνο αυτό που με κάνει να αισθάνομαι άνετα", δήλωσε ο Δρ DeVocht. "Θα ξάπλωνα πάνω του."

Πρακτικά, διαλέγουμε ένα στρώμα το οποίο να μας «ταιριάζει» σαν αίσθηση αφού πριν έχουμε συμβουλευθεί και ρωτήσει τους πωλητές διαφόρων στρωμάτων.

Ιδανική θα ήταν μια περίοδος δοκιμής (15-30 ημερών), περίοδος η οποία προσωπικά δεν γνωρίζω να παρέχεται από καμία εταιρία πώλησης στρωμάτων στην Ελλάδα.

1. Jacobson BH, Wallace TJ, Smith DB, Kolb T. Grouped comparisons of sleep quality for new and personal bedding system. Appl Ergon. 2008;39;247-254. Abstract

2. DeVocht JW, Wilder DG, Bandstra ER, Spratt KF. Biomechanical evaluation of four different mattresses. Appl Ergon. 2006;37:297-304. Abstract

3. Buckle P, Fernandes A. Mattress evaluation—assessment of contact pressure, comfort and discomfort. Appl Ergon. 1998;29;35-39. Abstract

4. Park SJ, Lee HJ, Hong KH, Kim JT. Evaluation of mattress for the Koreans. Program and abstracts of the 45th Annual Meeting of the Human Factors and Ergonomics Society; October 8-12, 2001; Minneapolis, Minnesota. Pages 727-730.

5. Lee H, Park S. Quantitative effects of mattress types (comfortable vs. uncomfortable) on sleep quality through polysomnography and skin temperature. Int J Ind Ergon. 2006;36:943-949.

6. Levy H, Hutton WC. Mattresses and sleep for patients with low back pain: a survey of orthopaedic surgeons. J South Orthop Assoc. 1996;5:185-187. Abstract

7. López-Torres M , Porcara R, Solaza J, Romero T. Objective firmness, average pressure and subjective perception in mattresses for the elderly. Appl Ergon. 2008;39;123-130. Abstract

8. Kovacs M, Abraira V, Peña A, et al. Effect of firmness of mattress on chronic non-specific low-back pain: randomised, double-blind, controlled, multicentre trial. Lancet. 2003;362:1599-1604. Abstract

Copyright © 2015 All Rights Reserved
Νάβαλης Κωνσταντίνος - Φυσίατρος
Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

κατασκευή ιστοσελίδων webmac
υπηρεσίες ιατρικού marketing Health Solutions
Δ.: Κονδύλη 5, Μαρούσι
Τ.: 2106142535

 botMap